Месец май поставя началото на бума на сватбите в Пловдив, който продължава по традиция до есента. Нежните нюанси на розовото и цветове с полъх на божур диктуват сватбената мода от прическите до грима и тоалетите през тази година, казва  Мари Петрова, майстор на сватбения грим и прически вече 17 години.
Те са по модните подиуми в Париж, Лондон и Милано, а дизайнери и стилисти ги предлагат в различни съчетания на своите клиенти и включват в колекции. Роклите на булките са с изчистен силует. Сватбеният грим, прическа и маникюр са в преливащи светли нюанси.

„Нежните цветове властват, но не се притеснявайте да експериментирате и да бъдете по-дръзки, ако ви харесва. Всичко е въпрос на вкус. Най-важното е да се чувствате добре в най-хубавия ден. И да бъдете естествени“, съветва Мари Петрова. Първо булката трябва да се спре на модела и плата за роклята, а след това да се изберат гримът и прическата. Мари Петрова съветва да се направи и „генерална репетиция“ няколко дни преди младоженката да чуе Менделсон.

В сватбения грим освен нежните нюанси, се долавя полъхът на  лилавото и розовото. Най-важното е да бъде  съобразен с тена на лицето, формата и цвета на очите, с цялостната визия. Целта е да се постигне максимално естествено излъчване. Характерна очна линия дава рамка на погледа, а натуралното излъчване е от нюансите на прасковеното и розово-лилавото, от мекия блясък на ванилата. „Съчетанието на лак и червило за устни в един цвят си остава актуално. То трябва да е в синхрон с роклята. За сватбения маникюр изберете гел лак – от класически до екстравагантен. Последната модна тенденция през 2015 г. е известна като „negative space“, което представлява нов вариант на познатите тенденции на френски маникюр, графични елементи и полумесеци на ноктите“, обяснява Мари Петрова.

Нюансите се комбинират с роклята. Добре е да фигурира розово, бяло, бледочервено, лилаво или пастелно. Според нея визията на булката трябва да си остане тайна за младоженеца до последния момент. Така дамите ще се почувстват специални. „Почти като Кейт Мидълтън пред църквата в Лондон, когато принц Уилям изрече пред целия свят  „Хубава си“,  казва Мари.
Но най-важното е булката да запази собствената си индивидуалност при избора на прическа.

„В сватбения ден момичето се превръща в принцеса, макар и за няколко часа. Бъдете себе си! Сега модните тенденции в роклите са да преобладава дантелата, заради което прическата трябва да бъде с по-малко елементи“, съветва пловдивската стилистка Сурпик Нишанян – Сузи. Според нея с вълнообразна коса младата жена ще очарова заради небрежните и  отпуснати букли, събрани в тилната част или сплетени отстрани. „Тази прическа се изработва с игла и конец, без фиби и ластици, което запазва естествеността на визията. Ако все пак си разрешите по-пищна прическа, гримът задължително е семпъл. И обратно, можете да си позволите ярък акцент – устни или очи, ако предпочетете гладката линия на косата, опъната в кок“, съветва Сузи.

По-добре Спящата красавица, отколкото Пепеляшка

По-модни са красивите вълни, които обрамчват нежните скули на Спящата красавица, отколкото тежките букли на Пепеляшка от едноименната приказка на Шарл Перо. Но не залагайте на тях. Формата трябва да бъде тънко балансирана, всички елементи трябва да са съразмерими един с друг, казва Сузи. За разкош в косата стилистката съветва булката да постави бяла тиара, вшити блестящи камъчета и цветя. „Те са класически елементи и избрани с вкус, придават празничност, изящност и внасят светлина“, категорични са Сурпик Нишанян и Мари Петрова.

Източник: www.marica.bg